ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ НАКОН САСТАНКА У ВЛАДИ

Председницима окружних, градских одбора и синдикалних организација и чланству

Предмет: Обавештење

Поштовани,

Председништво Синдиката запослених у комунално-стамбеној делатности Србије је 31.08.2018. године у 13 часова одржало састанак са тимом Владе Републике Србије у коме су били премијерка Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали и помоћник министра финансија за буџет, а делегацију Синдиката запослених у комунално-стамбеној делатности Србије су сачињавали Милан Грујић – председник, Александар Илић – секретар, Александар Радојевић - председник ГО комуналаца Београда и чланови Председништва Зоран Антић, Гроздан Митић, Жељко Јелкић, Срђан Декић и Брајан Вукићевић. Председник је захвалио премијерки на пријему и доброј досадашњој сарадњи и истакао два захтева Синдиката за регулисање зарада комуналних радника у 2019. години :

1. Да се Закон о привременом уређивању основице за обрачун и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава (Сл.гласник РС бр.116/2014), који је ступио на снагу 7.11.2014. године, стави ван снаге у 2019. години

1. Да се укине такозвана „маса зарада“ за обрачун и исплату плата у 2019. години за комуналне раднике и да сва комунална предузећа своје плате регулишу у зависности од финансијских могућности сваког комуналног предузећа.

1. Да се за све комуналне раднике са Косова и Метохије (800), чија су предузећа у јурисдикцији Републике Србије исплати солидарна помоћ до краја 2018. године из наменских средстава буџета Републике Србије за Косово и Метохију, у износу од 41.800 динара по запосленом у нето износу.

Образложење:

1. Од 2009. године, када је утврђена „маса средстава“ за исплату плата односно зарада запослених у јавно-комуналним предузећима, није било значајнијег повећања за комуналне раднике.

1. Преко 95% ЈКП у Србији зараде исплаћују из властитих средстава, при чему 30-35% запослених прима минималну зараду.

1. Скоро највећи терет рационализације запослених у јавној управи спровео се преко запослених у комуналним предузећима, што потврђује податак да је 10.000-12.000 запослених у комуналном сектору остало без посла и проглашено технолошким вишком.

1. Комунални сектор је сектор у којем је испољен највећи недостатак радника за основна носећа производна занимања (возачи, монтери, вариоци, водоинсталатери итд.)

1. Када су се смањивале зараде у јавном сектору од 2014. године комунални сектор је евидентиран као јавни сектор, а када су вршене корекције зарада за директне буџетске кориснике (војска, полиција, здравство, просвета) комуналци нису ни поменути.

Премијерка и министар финансија су се сложили са изнетим оценама и заказали нови састанак, који ће се одржати у четвртак (6.9.2018.) или у петак (7.9.2018.) , у зависности од расположивог времена премијерке, где ће се покушати операционализовати конкретна решења и модели за обрачун и исплату зарада у комуналном сектору у 2019. години.

ПРЕДСЕДНИК
                                                                                                                                                              мр МИЛАН ГРУЈИЋ