ВЕК ОД ОСНИВАЊА МЕЂУНАРОДНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ РАДА

У Женеви  jе ових дана облежено сто  година рада Међународне организације рада. Конференцији која је организована тим поводом, присуствовали су светски државници који су се заложили за достојанство радника широм света. Међу њима су били и Ангела Меркел, Емануел Макрон, Дмитриј Медведев и премијерка Србије Ана Брнабић. У раду конференције учествовао је и председник Савеза самосталних синдката Србије Љубисав Орбовић. Међународна организација рада од када је настала као део Версајског мировног споразума до данас има исто начело - трајни мир је могућ ако има социјалне правде. На томе су инсистирали и говорници.

Ангела Меркел, канцеларка Немачке, рекла је да је потребан социјални мир, фер услови рада и очување људског достојанства.

"Међународна организација рада је много тога постигла, али је потребно уложити додатне напоре да се обезбеде пристојни услови за рад", поручила је Меркелова.

У нешто дужем говору, француски председник поручио је да је време за нови социјални поредак, који укључује минималну зараду и социјалну заштиту.

"Бројни шефови држава и влада у оквиру Европске уније су већ отпочели такве преговоре. У том смислу, одајем признање премијерки Србије. Потребни су нам одговарајући закони о раду, јер у Европи сада постоје проблеми који нису постојали раније - демографски проблеми. Источноевропске земље губе око 20-30 посто популације, јер се људи селе у Француску где су боље плаћени", каже Емануел Макрон.

Ана Брнабић, председница Владе Србије, истиче да је велика пажња посвећена говору председника Макрона.

"Драго ми је што је он препознао мене и Србију као једног од партнера и земљу која пролази такође кроз значајне реформе и у том смислу изазове са којима се суочавају земље каква је Француска", рекла је Брнабићева.

Премијерка каже да се на скупу на неки начин осећа као слављеница, јер је међу оснивачима МОР 1919. године била и Краљевина СХС. Србија, данас има 76 ратификованих конвенција организације, а овде се намећу теме попут четрврте индустриске револуције и радничких права.

"Добра ствар је што смо ми у последњих пет година више него преполовили незапосленост у Србији захваљујући структурним реформама које су покренуте 2014. Али оно што нам остаје као изазов је свакако још увек сива зона, односно сиво тржиште и људи који раде, а за то нису ни адекватно награђени или им се не уплаћују све социјалне, здравствене, пензионе контрибуције", каже Брнабићева.