10.3

Протест запослених у јавном сектору у Пожаревцу

До краја априла без посла остаје 24 радника, у 2016- ој  120 а у 2017 – ој  200 запослених

Недавна одлука Скупштине Града Пожаревца  којом је , на основу Закона о одређеивању максималног броја запослених у јавном сектору, за технолошки вишак проглашено 24 запослених у јавним предузећима, и који ће најдаље до краја априла ове године остати без посла, била је повод  за протест запослених који су синдикати јавног сектора организовали 4. марта испред зграде Градске управе.
Обраћајући се присутнима, Милан Грујић, председник Синдиката запослених у комунално-стамбеној делатности Србије, је рекао да нас „већ двадесет година уверавају да нам предстоји светла будућност, и понављају да нас чекају европске интеграције, али сваким даном запослених је било све мање, а незапосленост све већа“, и додао да један мањи број људи „управља нашим судбинама и животима“. Он је наглсио да су Србији потребни нови „багери“ који ће да је очисте од прљавштине, лоповлука, криминала и корупције. Србија би требало да буде еколошки чиста, да стасава на демократији и вољи народа, и тако постане земља у којој човек може да живи од свог рада, а не да преживљава.
Синдикати, нагласио је Грујић, неће дозволити да и ово мало радника који су остали у јавном сектору остану без праве наде на живот. „Ово је почетак борбе, а наставићемо да се боримо да ниједна човек у Србији не буде вишак, већ да Србија буде велика радионица у којој се ставрају будућност и нада за опстанак“, поручио је Грујић окупљенима у Пожаревцу.
Одлука о проглашавању 24 запослених за технолошки вишак, истакао је Бобан Мартиновић, председник Градског одбора Синдиката запослених   у комуналним предузећиа у Пожаревцу, је увод у даља отпуштања у јавном сектору. У 2016. години планирано је да 120 радника остане без посла, а у 2017-ој исту судбину доживеће још 200 запослених.  Он је нагласио да су синдикати запослених у јавном сектору против отпуштања вишка запослених, и додао да ако неко тражи вишкове, нека их онда творац Закона о смањењу броја запослених  потражи у „својим редовима“.
„Морамо да чувамо основне делатности и људе који у њима раде, а не политичаре који ништа у животу нису радили“, рекао је Мартиновић и подвукао да синдикати захтевају од Скупштине Града Пожаревца да покрене иницијативу да се Закон о одрђеђивању максималног броја запослених повуче.

Бранислав Ђуришић је нагласио да ће се синдикати запослених у јавном сектору борити против оних који кроје критеријуме о отпуштању радника и о томе не обавештавају синдикате.
„ На недавној седници Скупштине Пожаревца тражили смо да се обратимо присутнима, али ускраћено нам је право да се огласимо и изнесемо наше мишљење у вези одређивања технолошког вишка, што јасно говори о бахатости локалне самоупрвае и председника Скупштине“, закључио је Ђуришић.