ДЕЛЕГАЦИЈА СССС СА МИСИЈОМ ММФ-А

На позив Џејмса Руфа, шефа Мисије Међуанродног монетарног фонда (ММФ) која борави у Србији, представници Савеза самосталних синдиката Србије Милан Грујић, потпредседник СССС, Зоран Михајловић, секретар СССС и  Сања Пауновић, из стручних служби синдиката, присуствовали су27. јуна  састанку  на коме се разговарало  о структурним реформама и питањима тржишта рада. Према речима Руфа, циљ састанка био је да се, о оквиру ревизије програма ММФ-а, сагледа ситуација у Србији с посебним нагласком да се чује мишљење синдиката, послодаваца и представника Владе Србије у вези економске политике   Србије и  проблемa који су присутни у вези Програма ММФ-а.

Учествујући у расправи, Милан Грујић је говорио о економским  кретањима у Србији и указао на непримерен утицај Америчке привредне коморе и Удружења страних инвеститора на креирање привредног и законодавног окружења  Србије, и додао да су   интереси свих осталих учесника остављени по страни. Субвениције које се дају страним инвеститорима за отварање нових радних места, нагласио је Грујић, не дају много ефеката и тај новац би требало да се боље искористи, имајући у виду да више од пола милиона људи у Србији чека посао, да 30 000 одлази из земље у потрази за послом и да је демографска слика лоша.

У свом обраћању  представницима Мисије ММФ-а, Михајловић је , као проблем, истакао недовољно добре критеријуме  при поступку отпуштања радника, али и смањење плата и пензија и политичко запошљавање. Све то, као и увођење превременог пензионисања и казнених поена, СССС не подржава.

Одлазак великог броја људи из Србије, објаснио је Руф, је тренд који је присутан у целом региону. Ипак, он каже  да није решење да Влада запошљава велики број високо – квалификованог кадра, уколико он заиста није потребан, а ти људи би   на пример моги да раде у ИТ сектору и слично. Он није против повећања плата и пензија, али каже „ то повећање не би требало да буде сваке године по 10 одсто, већ оно може да буде само у висини инфлације, која је око  три одсто, јер се тако ради у другим земљама“.

Представници ММФ-а се не слажу са укидањем поена за пензионисање. Њихов објашњење за то јесте што у Србији има 1,7 милиона пензионера, а 1,4 милиона запослених, и због тога пензиони систем има огромну“рупу“.

Састанку су присуствовали и представници УГС „Независнст“ Зоран Ристић и Чеданка Андрић.