Закључак Републичког одбора

Влада Републике Србије

 Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије

 

Предмет: Закључак Републичког одбора

На 22. седници Републичког одбора Синдиката запослених у комунално- стамбеној делатности Србије, одржаној 18.10.2019. године разматран је предлог Министарства финансија да се зараде у комуналном сектору у 2020. години увећају за 2.435,8 динара у апсолутном износу и донета је следећа:

Одлука

  • Предлог Министарства финансија за повећање зарада у комуналном сектору у апсолутном износу од 435,8 динара је неприхватљив и технички тешко применљив.

Захтевамо:

  • ДА се зараде у комуналном сектору коригују у већем износу од предложеног, сагласно коригованом ставу Синдиката на последњем заједничком састанку (захтев је био 13% повећања, а спремност преговарачког тима у циљу постизања договора да се прихвати повећање од 10%);
  • ДА се повећање зарада у 2020. години искаже у процентуалном износу;

Очекујемо да у наредних 5 дана, сходно Вашем расположивом времену, закажете састанак на којем би дошли до заједничког решења, а које је у интересу и оснивача и запослених.

Уколико се састанак не организује у остављеном року, бићемо принуђени да у наредних 6 дана од дана истека остављеног рока одржимо јавну седницу испред Владе Републике Србије, уз подршку осталих синдиката из јавног сектора.

Истичемо да је у досадашњем дијалогу, тешком за обе преговарачке стране, било разумевања и међусобног уважавања за изнете аргументе, и да постоји простор за договор који је прихватљив за обе преговарачке стране.

 

Председник

Милан Грујић