ИЗБОРИ У СССС ПОЧИЊУ ПРВОГ ОКТОБРА

На позив председнице Савеза самосталних синдиката града Ниша, Оливере Бобић, председник и секретар Савеза самосталних синдиката Србије, Љубисав Орбовић и Зоран Михајловић и председник Синдиката запослених у комунално-стамбеној делатности Србије, Милан Грујић, присуствовали су 30. маја седници Већа тог града.

Упознавши госте са бројним активностима које је у последње време спровео Синдикат Ниша, Оливера Бобић је истакла да је коначно завршен колективни уговор у комуналном сектору тог града. Милан Грујић је   честитао комуналцима Ниша на њиховом залагању да се потпише Колективни уговор, и добије проширено дејство тог уговора. Такође, он је  говорио о новом систему усклађивања пензија за који се синдикат залаже, по швајцарском моделу.

Председник Орбовић је упознао домаћине са активностима које Савез води, као и са одлукама донетим на последњој седници Већа СССС.

„Предстоје нам избори у СССС, у које улазимо у изузетно тешком периоду, када се све више крше радничка и синдикална права, забрањује синдикално организовање и рад синдиката. Поред тога, појављује се и проблем са послодавцима који забрањују спровођење избора“, указао је Орбовић.

Истакавши демократску изборну процедуру у Савезу, он је саопштио да   избори почињу 1. октобра ове године, а завршавају се одржавањем Конгреса, око 20. маја идуће године. Он је апеловао “да се у изборним активностима кандидати боре на основу својих идеја и програма, а не, као што је било у претходним периодима, на основу подметања и трачева“.

Говорећи о активностима које Савез води везано за укидање казнених поена приликом одласка у превремену пензију, Орбовић је саопштио да је, у разговорима које је имао са Мисијом ММФ-а, увидео да њихови представници немају „тако чврст став по том питању као што то представља наша влада“. Према његовим речима, они су исказали спремност да се разговора о том питању које је Савез покренуо у Социјално економском савету.

Председник Орбовић је говорио и о нацрту закона о агенцијском запошљавању, око којег социјални партнери нису постигли консензус, док је присутне са садржајем најновије верзије нацрта упознао секретар Зоран Михајловић.