КОМУНАЛЦИ ПОНОВО БЕЗ ПОВИШИЦЕ

На представљању резултата рада у првих 100 дана Владе Србије   14. октобра у Крушевцу, премијерка Ана Брнабић  је, између осталог,  званично   најавила и повећање плата  у јавном сектору и пензија. Од првог јануара следеће године предшколци, професори и наставници у средњим школама, лекари и медицинске сестре, војска и полиција добиће повишицу од 10 одсто,а пензионери 5 одсто. Такође, запослени у државнј управи и локалној самоуправи добиће 5 одсто.

Као и у претходној расподели,  у групи ових „добитника“ поново нема запослених у комуналним делатностима Србије, чија је просечна плата 36.000 динара што је 17 одсто мање од просечне зараде у Србији а чак 27 одсто мање од просека примања запослених у јавном сектору. Иначе, у комуналном сектору 21 одсто запослених прима минималну зараду, а то је негде око 20.000.   Сем речи хвале  и истицања њихових заслуга када су временске непогоде или некакве хаварије, нико од надлежних у власти није их се сетио, а без њих се не може. Њихов рад је видљив и мерљив, али често и потцењен.

Локалне самоуправе, као оснивачи комуналних предузећа, имају обавезу да им обезбеде потребну опрему и средства за рад.Међутим, правдајући се беспарицом, месни политичари најчешће штеде на комуналцима. Такође, познато је  да су све партије, које су се смењивале широм Србије, своје „кадрове“ најчешће запошљавале у комуналним предузећима. Тако је временом настао вишак запослених,  а општински и гардски буџет био је све тањи, што се одразило и на плате запослених у комуналним предузећима.

Имајући у виду тренутну ситуацију, неопходно је хитно приступити реорганизацији рада јавних комуналних предузећа, јер комунални  систем у Србији годинама функционише на неодрживим основама. Мора се заборавити досадашњи начин рада и кренути у правцу обезбеђења услова за дугорочно одрживо пословање вршилаца комуналних делатности, без буџетских субвенција. То практично значи да комуналне услуге морају да имају утврђену економску цену а да предузећа из сопствених прихода финансирају текуће издатке и инвестиције у опрему и објекте комуналне инфраструктуре. Међутим,  за оздрављење овог сектора потребни су умни људи који ће бити укључени у процес ревитализације комуналног сектора, али без уплива надобудих моћника који су „залутали“ у комуналне фирме. Тај процес ће трајати, али до коначног оздрављења држава би ипак требало да финансијски помогне овој категорији запослених.

Извор: „Политика“                                                                           Јован Поповић