Комуналци у великом броју на обележавању Првог маја

Као претходних, велики број  представника Синдиката запослених у комунално-стамбеној делатности Србије и ове године учествовао је на великом скупу који су поводом обележвања Првог маја организовали Савез самосталних синдиката Србије    и Уједињени грански синдикати „Независност“.  Са скупа на Тргу Николе Пашића, на коме су били   и пензионери, и други синдикаати, синдикалци су, носећи заставе и пароле, поручили властима и власницима капитала да Србија неће да буде земља јефтине радне снаге, да је радницима доста сиромаштва и да плате морају да буду веће, како би се од њих достојанствено живело.

Уз звуке Интернационале, скуп је почео тачно у подне Првомајским прогласом, који је прочитао Бошко Петров, синдикалац из Новог Сада. Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић честитао је празник рада запосленима и свим грађанима Србије и указао да је, осим ниских плата, један од највећих проблема одлазак младих који срећу и боље услове траже ван граница наше земље.

“И данас се, као и пре више од једног века, боримо за исте циљеве – три осмице. Не поштује се осмочасовно радно време и већина послодаваца не плаћа прековремени рад. Многе колеге раде по 10-12 сати дневно и за то, углавном, не примају надокнаду, што је срамота за Србију и то се мора променити”.

Према његовим речима, иако смо успели да се повећа минимална зарада у протекле три године, она је и даље ниска и недовољна за живот, као и просечна зарада, која је за 40 одсто нижа од цене потрошачке корпе.

Председник УГС Независност Зоран Стојиљковић рекао је да синдикати траже само достојанствен живот за све И да, ако желимо то да променимо, морамо узети субину у своје руке.

“Србија се опасно празни И овде ће остати само они који су на власти, они којима је то у интересу И они који немају где да оду”.

Према његовим речима, мора се у року од годину дана донети нови закон о раду, по мери радника и да се потпишу колективни уговори у реалном сектору. У томе нам, додао је Стојиљковић, морају помоћи слободни медији и наша солидарност.

Синдикалци су, након скупа, прошетали улицама до Славије, где су на споменик Димитрију Туцовићу положили цвеће, након чега је скуп завршен.

ГОВОРИ СА ПРВОГ МАЈА

ГОВОРИ СА ПРВОГ МАЈА