Комуналци у великом броју на обележавању Првог маја

Као претходних, велики број  представника Синдиката запослених у комунално-стамбеној делатности Србије и ове године учествовао је на великом скупу који су поводом обележвања Првог маја организовали Савез самосталних синдиката Србије    и Уједињени грански синдикати „Независност“.  Са скупа на Тргу Николе Пашића, на коме су били   и пензионери, и други синдикаати, синдикалци су, носећи заставе и пароле, поручили властима и власницима капитала да Србија неће да буде земља јефтине радне снаге, да је радницима доста сиромаштва и да плате морају да буду веће, како би се од њих достојанствено живело.

Уз звуке Интернационале, скуп је почео тачно у подне Првомајским прогласом, који је прочитао Бошко Петров, синдикалац из Новог Сада. Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић честитао је празник рада запосленима и свим грађанима Србије и указао да је, осим ниских плата, један од највећих проблема одлазак младих који срећу и боље услове траже ван граница наше земље.

“И данас се, као и пре више од једног века, боримо за исте циљеве – три осмице. Не поштује се осмочасовно радно време и већина послодаваца не плаћа прековремени рад. Многе колеге раде по 10-12 сати дневно и за то, углавном, не примају надокнаду, што је срамота за Србију и то се мора променити”.

Према његовим речима, иако смо успели да се повећа минимална зарада у протекле три године, она је и даље ниска и недовољна за живот, као и просечна зарада, која је за 40 одсто нижа од цене потрошачке корпе.

Председник УГС Независност Зоран Стојиљковић рекао је да синдикати траже само достојанствен живот за све И да, ако желимо то да променимо, морамо узети субину у своје руке.

“Србија се опасно празни И овде ће остати само они који су на власти, они којима је то у интересу И они који немају где да оду”.

Према његовим речима, мора се у року од годину дана донети нови закон о раду, по мери радника и да се потпишу колективни уговори у реалном сектору. У томе нам, додао је Стојиљковић, морају помоћи слободни медији и наша солидарност.

Синдикалци су, након скупа, прошетали улицама до Славије, где су на споменик Димитрију Туцовићу положили цвеће, након чега је скуп завршен.

ГОВОРИ СА ПРВОГ МАЈА