КРУШЕВАЧКИМ КОМУНАЛЦИМА ИСПЛАТА ПОМОЋИ ДО КРАЈА ГОДИНЕ

На састанку  у Већу Савеза самосталних  синдиката Србије за град Крушевац  одржаном  20. јула,  на коме су поред представника синдикалних организација присуствовали и градоначелник Крушевца Драги Несторовић, председник Синдиката запослених у комунално-стамбеној делатности Милан Грујић, потпредседник Синдката комуналаца Србије Бранко Петрашиновић и дирекотори крушевачких комуналних предузећа, разговарало се о актуелним проблемима   у јавним комуналним предузећима, с  посебним освртом на исплату једнократне солидарне  новчане помоћи.

Обраћајући се присутнима, председник Већа СССС Миленко Михајловић је захвалио градоначелнику и председнику Грујићу што су се одазвали позиву да прсуствују овом скупу , и том приликом указао на успешну сарадњу Града са синдикалним организацијама и јавним комуналним предузећима. Потврда томе је, нагласио је Михајловић, и то што је Крушевац међу првима у Србији потписао појединачне колективне уговоре са комуналним предузећима.3_428x292_da23a56fb336351ba9e4dc7d7fc196d2

Председник Грујић је изразо нескривено задовољство што је сарадња синдиката и комуналних предузећа  са локалном влашћу   на завидном нивоу, што се огледа, поред потписивања колективних уовора, и у одговорној социјалној полтици и залагању локалне самоупрвае  за побољшање квалитета комуналнх услуга.

Као и у многим другим градовима у којима је претходних дана боравио, председник Синдиката комуналаца Србије се осврнуо и на исплату солидарне новчане помћи запосленима у комуналним предузећима,  у уверњу да ће она бити исплаћена  свима у износу од по 22.620 динара.

Градоначелник  Несторовић  је  потврдио спремност локалне самоуправе да подржи  захтев за исплату новчане помћи комуналцима Крушевца. Према његовим речима, јавно – комунална   предузећа наследила су веома лоше финансијско стање, са високим кредитним и другим задужењима, а оно што у овом тренутку представља   велики проблем су ненаплатива потраживања, дуговања правних и физичких лица и ниска, односно социјална цена услуга ових предузећа.

Оно што треба навести као добру праксу и позитивно пословање, нагласио је градоначелник, јесте инвестиционо улагање из сопствених средстава, што је присутно код свих крушевачких јавно – комуналних предузећа . Такође, он је похвалио и тржишну оријентацију комуналних предузећа, која ће свакако постати принцип пословања у будућности. Он се заложио и  за ефикасније    побољшање процента и ефикасности наплате.

На скупу су говрили и директори и представници менаџмента ЈП „Пословни центар“, ЈП „Градска топлана“, ЈКП „Крушевац“, ЈКП „ Водовод“ и ЈП за урбанизам и пројектовање. Они су потврдили спремност да исплате солидарну новчану помоћ једнократно или у више рата, у зависности од могућности,  до краја године.