Минималац  између 125 и 135 динара

На последњем састанку радне групе представници владе и послодаваца приближили су ставове о висини минималца и сложили се да би он могао да буде 125 динара по радном сату, евентуално 127, док су синдикати рекли да неће пристати на мање од 135 динара.

Минималац у Србији сада износи 121 динар по радном сату и није се мењао већ две године.

Наредни састанак, како кажу представници синдиката и послодаваца, биће одржан 31. августа, када ће све три стране изнети коначне предлоге о минималцу, који ће затим бити разматрани на седници Социјално-економског савета најкасније до 15. септембра, када је и последњи рок за утврђивање нове минималне цене рада.Milan-Grujic-sindikat-300x240

Потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије (С С С С) и председник Синдиката комуналне привреде Србије Милан Грујић указује на добру атмосферу и разумевање међу учесницима социјалног дијалога, а лично је, додаје, уверен да ће се у наредној рунди 31. августа договорити о заједничкој вредности минималца коју би предложили Социјално економском савету.

Синдикати су предложили да минимална цена рада буде 146 динара, а послодавци да се повећа на 125, евентуално 127 динара каже потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије (С С С С) и председник Синдиката комуналне привреде Србије Милан Грујић Грујић.

„Министарство рада покушава да то образложи макроекономским показатељима глобално гледајући целу привредну структуру Србије, и показали су спремност у првом контакту да иду на цену од 127 динара по радном сату“, рекао је Грујић.

Најмање повећање које је синдикат спреман да прихвати је 135 динара. Испод тога, каже, не би пристали.

Потросацка корпа  је, објашњава, 67 одсто минималне потрошачке корпе и испод тога радник би био егзистенцијално угрожен, а с друге стране то би по раднку било номинално повећање од око 1.500 динара, што, примећује, не ремети буџет.

Процене синдиката показују да у Србији око 300.000-350.000 радника прима минималац, а највише их је у трговини – продавницма, бутицима, кафићима, али и грађевинарству..

У септембру прошле године Влада је донела одлуку да минимална цена рада по радном сату за 2016. годину остане 121 динар. Та цена на снази је већ две године.

Синдикати су тада тражили да се цена рада по радном сату повећа на 143,5 динара, док су представници послодаваца и Владе Србије били против.

Последњи пут, пре тога, висина минималца је промењена у септембру 2014. године, и тада је одлуцено да она за 2015. годину по радном сату износи 121 динар.

Претходно се цена рада није мењала од 2012. године и износила је 115 динара.

Извор: Тањуг