МОЛБА И ЗАХТЕВ ЗА ПОМОЋ

Синдикат комуналаца Србије је послао допис Председнику Републике Србије - господину Александру Вучићу а везано за повећање зарада комуналаца у Р. Србији.

Текст дописа следи:

_____________________________________________________________________________________________

Председник Републике Србије

Александар Вучић

Предмет: МОЛБА И ЗАХТЕВ ЗА ПОМОЋ

Поштовани,

Желим као прво да Вам се захвалим на заједничком раду и разумевању које сте исказали у својству премијера за тежак материјални положај и тешке услове у којима раде комунални радници. Као плод разумевања је договорена и у мањој мери реализована солидарна помоћ у висини минималне зараде, за све комуналне раднике у Србији за 2017. годину.

Још једном Вас подсећам да просечна зарада комуналних радника на нивоу Републике Србије износи 34.000 динара, што је за 17% мање од просека у Републици Србији а 27% мање од примања у јавном сектору. То је сектор у којем чак 25% запослених прима зараду у висини минималне зараде.

И уместо очекивања да се у 2018. години неправда према запосленима у комуналном сектору ублажи процентом повећања од 10%, као што је предвиђено за буџетске кориснике из јавног сектора (лекари, професори, војници и полицајци) премијерка у свом експозеу комунални сектор нигде не спомиње, заборављајући на чињеницу да је зарада комуналних радника свих ових година умањивана за 10% и тим средствима се пунио буџет Републике Србије, из кога се сада врши повећање зарада буџетским корисницима.

Синдикат више неће немо посматрати да се сав терет економске кризе свали на леђа комуналног радника. Рад комуналаца је мерљив и видљив али веома често потцењен. Нас се сете само за време временских непогода или неких великих хаварија, са речима хвале али не више од тога.

Управо из наведених разлога обраћам се Вама за посредовање и помоћ јер сматрам да у потпуности разумете наш материјални и социјални статус. За своја права борићемо се свим расположивим синдикалним средствима, без било каквих других политичких примеса.

Очекујем од Вас да у наредних 7 дана, у зависности од Вашег расположивог времена, примите делегацију Синдиката запослених у комунално-стамбеној делатности Србије ради помоћи и отклањања ове евидентне неправде.

С поштовањем,

мр Милан Грујић