У оквиру 21. Радничко-спортских сусрета запослених у комунално-стамбеној делатности Србије, одржан је округли сто на тему „Могући правци реформе комуналног сектора“.

На скупу, који је окупио око педесетак учесника, представника синдиката и директора комуналних предузећа из Србије и гостију из иностранства, уводничар је био Милан Грујић, председник Синдиката запослених у комунално-стамбеној делатности Србије, а говорили су и Зоран Лазић, помоћник министра у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Борко Милосављевић, помоћник градоначелника Београда.

Скуп је, према речима Грујића, организован како би комуналци спремније дочекали промене у комуналном сектору и узели активно учешће у реформи комуналне делатности.

„Наш синдикат се реформом јавног и комуналног сектора бави већ 10 година. Иако је од 2005. у влади почело да се размишља о делимичној приватизацији комуналног сектора, до сада није много тога урађено. Либерализација је само довела до отимања и уништавања тих предузећа. Системски прописи који регулишу област комуналних делатности, међусобно су неусаглашени, а од 2006. нема улагања и развој је заустављен, док последње веће инвестиције у објекте комуналне инфраструктуре датирају из 80-их година прошлог века", рекао је Грујић.

Он је указао на негативна искуства Мађарске и Бугарске, где су сва јавна добра и предузећа предата у приватне руке, након чега су све услуге драстично поскупеле. Зато је Мађарска, пре три године, поново подржавила та предузећа и то треба да нам буде за наук.

Говорећи о стању у Београду пре три године, Борко Милосављевић је рекао да је нова власт затекла „тром систем“, у којем нису постојали механизми контроле јавног сектора.

„Свако је имао свој посед и радио шта је хтео. И производили су губитке. Кључ проблема били су неадекватни планови пословања и план јавне набавке. Зато нам је основни циљ био да јавни сектор буде добар сервис својим грађанима и да се трошкови сведу на оптимални ниво. И за пар година смо успели у скоро свим предузећима, осим у два, да она послују домаћински. Од 20 јавних предузећа, успели смо да 18 доведемо на ниво позитивног пословања, док у Сава центру и Градском саобраћајном предузећу то још нисмо успели, казао је Милосављевић.

Милосављевић је истакао да су јавна предузећа извршила оптималну реорганизацију и да су комуналне услуге на завидном нивоу.

Према његовим речима, у Београду су потписани сви грански и појединачни колективни уговори, и постоји искрена намера за успешан социјални дијалог.

Он је истакао да ће, на предлог Синдиката комуналаца Београда, први пут на јесен бити обележен Дан комуналне делатности. Тог дана ће, различитим манифестацијама, бити указано на значај комуналне делатности на животе грађана.

Зоран Лазић је говорио о односу између синдиката и послодаваца и поверењу у Министарство рада.

Он је указао на важност локалних економских савета, чије оснивање је неопходно ради решавња проблема на локалном нивоу.

„Зато вас позивам да се у својим срединама заложите за њихово оснивање и успешан рад“, закључио је Лазић.