ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ АНЕКСА II ПКУ

Председницима градских, окружних одбора, синдикалних организација и чланству

ВЛАДА И МИНИСТАРСТВА ПОДРЖАЛИ КОМУНАЛЦЕ

На 45. Сталној конференцији градова и општина (СКГО), на којој је био присутан велики број амбасадора и страних представника, скупу се у име Министарства привреде и министра Горана Кнежевића обратио министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић. У свом излагању министар је посебно истакао тежак положај запослених у комуналној делатности, наводећи да више од 30 одсто запослених прима минималац, а да више од 50 одсто њих није добило солидарну помоћ сходно посебном колективном уговору и, у том смислу, апеловао је на јединице локалне самоуправе, у којима постоје финансијске могућности, да то учине до краја године, а остале да та средства планирају у буџетима за наредну годину.

Јутрос је стигла информација из Министарства привреде да су министарства надлежна за доношење Анекса II ПКУ (Министарство рада, Министарство финансија, Министарство грађевине, Министарство локалне самоуправе и Законодавни одбор) дала сагласност и уважила захтев Синдиката запослених у комунално-стамбеној делатности Србије да је послодавац „дужан да планира и исплати“ солидарну помоћ, ако за то има обезбеђена финансијска средства. Потврђена је сагласност Министарства привреде и осталих надлежних министарстава да висина солидарне помоћи за 2018. годину износи 41.800 динара.

Очекује се да у најкраћем року (у наредна 2-3 дана) предлог Анекса II ПКУ буде на Влади, како би се испоштовала динамика активности, уговорена са Министарством привреде.

На јучерашњој ванредној седници Републичког одбора (11.12.2017.) донета је следећа :

ОДЛУКА

1. Да Синдикат запослених у комунално-стамбеној делатности Србије прихвата предложени Анекс II ПКУ, под условом да у истом стоји да је послодавац ДУЖАН ДА ПЛАНИРА И ИСПЛАТИ СОЛИДАРНУ ПОМОЋ, уколико за то има обезбеђена финансијска средства.
  1. Да Министарство привреде у најкраћем року сачини и упути циркуларно писмо председницима јединица локалне самоуправе, са „обавезујућом“ препоруком да се спроведу и примене одредбе Анекса II ПКУ у 2018. години, као и обавеза да се исплати солидарна помоћ за 2017. годину у оним јединицама локалне самоуправе у којима то до сада није извршено.
  1. Да се у сарадњи са ресорним министарством (Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре) сачини међуресорно тело, у којем би значајно место заузео Синдикат, са задатком да се системски уреди и побољша функционисање комуналног система (финансирање, цена, услуга, кадровска организација и др.), а са циљем да се створе самофинансирајућа и самоодржива комунална предузећа.
  1. Да се након 3 месеца од усвајања Анекса II ПКУ заједно са Министарством привреде сачини анализа о спровођењу и примени Анекса II ПКУ.

О свим важним даљим активностима бићете благовремено обавештени.

С поштовањем,

мр Милан Грујић