ПАЛАНАЧКИ „ВОДОВОД“ У БЛОКАДИ

Као  у већини комуналних предузећа широм Србије, комунална предузећа у Смедеревској Паланци су у великим проблемима. Ситуација је изузетно тешка, а општински буџет је недовољан да покрије све финансијске „рупе“ у тим предузећима,  како би запослени редовно дбијали своје зараде. Да несрећа буде  већа, у свим тим прдузећима има много прекобројних „радника“ које су претходни челници локалне самоуправе  здушно запшљавали. Уместо некадашње „Микуље“ у којој су биле садржане све комуналне делатности, данас у Паланци има чак 19 комуналних предузећа. Међу онима који су у великим дуговима, и чији је рачун у блокади, налази се и ЈКП „Водовод“.

На састанку уприличеном тим пoводом код председника Општине Смедеревске Паланке Топлице Пинторовића, 18. јула, на коме су били Милан Грујић, председник Синдиката запослених у комунално-стамбеној делатности Србије, Драган Павковић, председник Градског одбора комуналаца Смедеревске Паланке, Новица Николић, председник Синдикалне органиације „Водовода“ и Срђан Борић, директор „Водовода“, разговрало се о проблемима и начину како да се они превазиђу.

Према речима Милана Грујића, ситуација у Паланци , па и „Водоводу“, не разликује се много од других градова у Србији у којима су комунална предузећа  у сличним проблемима. Као први корак, објаснио је председник Синдиката комуналца Србије, потребно је да се деблокрира рачун,   како би предузеће могло да послује.

-Предлажем  да одмах ступите у контакт с  директорком Пореске управе и да се договорите да вам се деблокира рачун, јер је то неопходно за ваш даљи рад.  Такође, неопходно је да се састанете и са представницма „Елктропривреде Србије“  и разговарате о  репрограму вашег дуга на мало дужи период, како бисте , уз редовно плаћање утрошене енергије, постепено враћали дуг који имате према ЕПС-у. Између осталог,  мора се размишљати и о реструктурирању „Водовода“, и то у  договору са оснивачем, како би он постао стабилно самостално финансирајуће предузеће, рекао је Грујић.SMED PALANKA GRUJA

Указујући на проблеме  у комуналним предузећима у Смедеревској Паланци,  Топлица Пинторовић је нагласио да дуг те вароши за утрошенју електричну енергију ЕПС-у износи 1,2 милијарде динара.

-Дуговања „Водовода“ су нешто преко 600 милина  динара, а само ЕПС-у дугује око 500 милиона динара. Разговарали смо с министром енергетике Александром Антићем и Ивицом Којићем, шефом  Кабинета бившег премијера Алекснадра Вучића, и сачинили смо санациони план за отплату дуга за утрошену електричну енергију. Сада смо у фази израде планова, за враћање дуга, за сва комунална предузећа. Проблем  у „Водоводу“ је озбиљан, али се надам да ћемо, за разлику од претхдне власти, заједно са људима из тог предузећа учинити све да се оно опорави и стане на здраве ноге, нагласио је Пинторовић.