Ниш ће се извући сам, држава мора у помоћ КГ

Председник Фискалног савета Павле Петровић поново је упозорио на лошу ситуацију у јавним финансијама локалних самоуправа и појединих градова.

Он је оценио да ће Ниш за три-четири године сам довести у ред градску касу, док би Крагујевцу помоћ морала да дође са републичког нивоа.

"Наше анализе, које смо имали у 2016. години, указале су на проблем јавних финансија у локалним самоуправама и на недостатак инвестиција на локалном нивоу. Подсећам да дуг локалних власти износи око милијарду евра", рекао је Петровић на седници скупштинског Одбора за финансије.

Представљајући Извештај о раду Фискалног савета за 2016. годину, он је такође указао на проблеме јавних финансија градова, наводећи као посебно забрињавајуће стање у градским касама Крагујевца и Ниша.

"У случају Крагујевца, помоћ би морала да дође са републичког нивоа, док је код Ниша ситуација заиста тешка, али су они на путу да кроз три-четири године сами доведу у ред јавне финансије", рекао је Петровић.

Ситуација са Новим Садом и Београдом је, како каже, много боља, мада напомиње да главни град има проблем са расходима за јавни саобраћај "који нас годишње кошта 100 милиона евра".

"Зато је потребна реформа. Остварене уштеде треба пребацити на инвестиције, које су врло ниске", поручио је Петровић.

Извор: Б92