УКОЛИКО НЕ ДОБИЈУ ПОВЕЋАЊЕ – КОМУНАЛЦИ У ГЕНЕРАЛНОМ ШТРАЈКУ

Сав терет економске кризе у Србији ће, по свему судећи, носити само комунални радник, за кога једино у 2018. години није предвиђено повећање зарада.

Иако свакодневно мерљив и видљив, посебно током временских непогода и великих хаварија, рад комуналаца је најчешће потцењен и то од стране државе која би требало да води рачуна о свим својим грађанима. Посебно због чињенице да комунални сектор пуни буџет и сам исплаћује зараде, које се од 2009. године константно смањују.

Просечна зарада комуналних радника је за 17 одсто мања од просека у Републици, а 27 одсто нижа од примања у јавном сектору, док чак 25 одсто запослених прима зараду у висини „минималца“.

И уместо очекивања да се наредне године неправда барем ублажи повећањем зарада од 10 одсто, као што је то предвиђено за буџетске кориснике из јавног сектора, више од 70.000 запослених у комуналним предузећима Србије остају и даље невидљиви за владу.

Такав однос власти је постао неодржив и против тога ћемо се борити свим средствима синдикалне борбе.

Зато су репрезентативни синдикати – Самостални синдикат запослених у комунално стамбеним делатностима Србије и Грански синдикат јавних саобраћајних и комуналних делатности Независност – одлучили да 5. децембра, у 12 часова, одрже јавну седницу испред Владе Србије.

Уколико захтеви синдиката не буду испуњени, 7. децембра биће организован једносатни штрајк упозорења, док ће 12. децембра стати сва комунална предузећа широм Србије .

Немојте дозволити да грађани Србије трпе због неправде која нам је учињена. Јер, и комунални радници постоје и заслужују бољи живот.