КОМУНАЛЦИ СТАЈУ СА РАДОМ 16. ОКТОБРА АКО ВЛАДА НЕ ПОВЕЋА ЗАРАДЕ

Запослени у комуналном сектору Србије ће, уколико Влада Србије до 9. октобра не испуни захтев за повећањем зарада за најмање 13 одсто, ступити у генерални штрајк, који ће почети 16. октобра.

На такву одлуку, донету на данашњој седници Председништва Синдиката запослених у комунално стамбеној делатности Србије, утицао је игнорантски однос владе према комуналном сектору, који је већ шест година изузет од икаквог повећања зарада, а које су додатно неоправдано умањене у претходних пет година за 10 одсто.

То је довело до тога да запослени у комуналном сектору, са просечном зарадом од 36.000 динара, не могу да задовоље ни потребе минималне потрошачке корпе.

Да су комуналци у изузетно тешком положају сведочи и чињеница да више од 35 одсто запослених прима минималну зараду, а тај број ће се, са повећањем минималне цене рада за 2020. годину, повећати на више од 40 одсто, док ће зараде свих радника до више стручне спреме бити у висини „минималца“.

Иако је на такве алармантне податке синдикат указивао више пута, кроз дописе и захтеве за одржавањем састанака, у пројекцији повећања зарада јавном сектору нису предвиђена додатна средства за комуналне раднике, сем повраћаја од пет одсто.

До заједничког решења није дошли ни након недавно упућеног писма председници Владе Ани Брнабић, у којем је Синдикат захтевао да се одржи хитан састанак ради разјашњења и нужности повећања зарада у овој делатности, нити након непосредних разговора у Министарству финансија.

Зато је Синдикат принуђен да предузме сва расположива средства синдикалне борбе за остваривање својих права.

Информативна служба

Савеза самосталних синдиката Србије