ПОТПИСАН ПКУ ЗА КОМУНАЛЦЕ НИША

Посебни колективни уговор за запослене у јавним комуналним предузећима у Нишу, на који се чекало годину и по дана, 21.априла су потписали градоначелник Ниша Зоран Перишић и председник Градског одбора Самосталног синдиката Србије у комунално - стамбеној делатности.
 “Задовољан сам и потпуно сам изненађен што колеге из Независности нису желеле да присуствују потписивању уговора, јер су све време учествовали у изради уговора и све текстове које смо усклађивали са радном групом су добијали и давали своје сугестије”, казао је Митић.
У Самосталном синдикату кажу да овај колективни уговор, у коме има пуно добрих ствари, предвиђа да представници радника активно учествују у процесу рационализације, односно утврђивању вишка запослених.
“По питању рационализације која ће наступити у једном добром делу смо заштитили раднике који раде преко 25 година у комуналној делатности. Они ће бити посебно оцењивани ако се на једном радном месту појави вишак запослених”, објаснио је Митић.
Он каже да је постигнут и договор око распона између најниже и максималне зараде, као и начин одређивања отпремнине. Усклађени су договори и око, како каже, годишњих одмора и плаћених одсуства.
Митић напомиње да ће овим уговором бити заштићени радници и оних фирми у комуналној делатности које нису постигле договор око посебног колективног уговора. Иначе, у комуналном и стамбеном сектору у Нишу ради око 3.600 радника.
У последњем тренутку од потписивања је одустао синдикат “Независност”.
Иако су се појавили у Градској кући, представници “Независности” напустили су је пред само потписивање без икаквог образложења медијима.
Према речима градоначелника Ниша Зорана Перишића, чланови овог синдиката имали су замерке на коефицијенте, али се он нада ће се ускоро са њима усагласити све несугласице и неспоразуме.
“Били су укључени кроз цео ток процеса и за мене је изненађење што су одустали од потписивања. Њихове замерке се тичу коефицијената, за које сматрам да су потпуно у складу са законом и да другачије и не може”, рекао је Перишић.
                                                                                                                                                      Извор:  Јужне вести 

Zoran Perišić i Grozdan Mitić potpisuju Kolektivni  ugovor za komunalce Niša