Према последњим информацијама, минимална цена по раднон сату  биће повећана од 1.јануара 2017. године, али за колико, још није познато

На састанку представника министарстава финансија и рада, Уније послодаваца и синдиката одржаном 31.августа настављени су преговори о повећању минималне цене радног сата.  Коначну одлуку донеће социоекономски савет, а потом и Влада.

Постоји  жеља и спремност свих актера, и синдиката и послодаваца и држве да се минимална цена рада повећа. Ипак, не постоји жеља за снимањем састанка на ком се расправљало баш о томе. После састанка објашњено нам је који параметри утичу на повећање.

“Минимална егзистенцијална потреба, раст продуктивности, запослености, БДП, раст цена, гледајући све то, наша оцена је била 143 динара. Наравно, влада има ниже захтеве. Најнижа цена испод које нема основа разговарати је 135 динара”, каже поптредесдник Савеза самосталних сидниката Милан Грујић.

Став послодаваца је другачији. За њих је и 135 динара много.

“Ми смо за то да се минимална зарада не повећа изнад 125 динара ,евентуално до 127 динара али да држава направи неке уступке у смислу мањег опорезивања плата, укидање парафискалних намета...”, сматра Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије.

Социјалноекономски савет донеће одлуку о висини минималца, а учесници у дијалогу и јавност требало да буду свесни економског момента, изјавио је министар за рад Александар Вулин.

Извор: Б92