Komunalna delatnost mora konačno da dobije zasluženo mesto u našem društvu, a zaposlenima, koji danonoćno rade jedan od najtežih poslova, mora biti omogućeno da dostojanstveno žive od svog rada, izjavio je predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno stambenoj delatnosti Srbije Aleksandar Radojević.

On je, u izjavi za Sajt Saveza samostalnih sindikata Srbije, istakao da je komunalna delatnost osnovni temelj svake privrede, zbog čega bi trebalo da se razvija istom brzinom kao i druge privredne delatnosti.

„Reč je o jedinoj usluzi koja se koristi 24 časa neprekidno i koju koriste svi građani Srbije“, naglasio je Radojević, ukazavši da je, iako svakodnevno merlјiv i vidlјiv, posebno tokom vremenskih nepogoda i velikih havarija, rad komunalaca najčešće potcenjen, kako od javnosti, tako i od nadležnih organa.

To se ogleda i na zaradama komunalaca, koje su na nivou Srbije znatno ispod republičkog proseka, dok su u mnogim preduzećima na nivou minimalne zarade.

Razlog za to je, prema rečima Radojevića, činjenica da su komunalnim preduzećima osnivači jedinice lokalne samouprave, od čijeg budžeta zavisi koliko će sredstava biti izdvojeno za zarade zaposlenih.

S obzirom na to da Ministarstvo finansija nije nadležno za ovu delatnost, više od 70.000 zaposlenih u komunalnim preduzećima Srbije ostaju „nevidlјivi“ za vladu.

„Pa tako, budžetom, za razliku od svih drugih korisnika, komunalcima nije predviđeno povećanje plata, dok ’po difoltu’ ulaze u budžet kada se zarade smanjuju u javnom sektoru, pa tako i njima“, ukazao je Radojević.

Taj sindikat je, upoređujući primanja u drugim granama, došao do podatka da je komunalni radnik, od novembra 2014. godine do danas, primio za 1,1 milion dinara manje od drugih zaposlenih u javnom sektoru.

„Zato se naš sindikat zalaže da se to pitanje ne reši na nivou politike, već da to pitanje bude od značaja za sve građane Srbije“, navodi Radojević, dodavši da će njihove aktivnosti biti usmerene ka predsednici vlade i predsedniku države, „kako se komunalci više ne bi osećali kao siročići“.

Sindikat zaposlenih u komunalno stambenoj delatnosti Srbije će sledeću godinu posvetiti aktivnostima koje će imati za cilj da ta delatnost dobije konačno zasluženo mesto u društvu.

„Hoćemo da na nivou Srbije zaživi Dan komunalne delatnosti, koji je već uvela lokalna samouprava Beograda, jer rad komunalnih službi predstavlja nezamenljiv uslov života i odraz komunalnog standarda“, istakao je Radojević.

Kolektivni ugovor za tu delatnost ističe u martu iduće godine i iz tog sindikata očekuju da početkom godine započnu pregovori o potpisivanju novog.